Növényrendszertan 1 napos tavaszi terepgyakorlatok

A leírtak az általam vezetett terepgyakorlatokra vonatkoznak, más csoportok ajánlásai és követelményei ettől eltérhetnek.

 

 

Az időpontok: május 14. 15. és 16. – hétfő-kedd-szerda.

 

 

A napi helyszínek az időjárástól függenek, valamint attól is, hogy az előző napokon milyen élőhelyeket, fajokat láttunk. Az első napi indulás helye és ideje lentebb olvasható, a későbbi tervezett helyszíneket is kiírom ide, de az előző napon a terepen meghirdetem, mert lehet, változni fog. Egyelőre az első napi programot tűzöm ki, a következő napi helyszínt és találkozási időpontot az első napon megbeszéljük.

 

Az első napi indulás tervezett adatai (vasárnap estig változhat, ellenőrizendő!):

indulás Hűvösvölgyi BKK végállomás, 9:15.

 

Általános információk, melyek mindegyik napra vonatkoznak:

 

A terepgyakorlat értékelése a nap végén végzett mini beszámoltatások alapján történik. A terepnap végi beszámoló egyszerre, írásban történik. Mutatok vagy szóban körülírok 10 aznap többször ismertetett növényt, azt meg kell nevezni, családba sorolni és megadni, hogy milyen élőhelyen vagy élőhelyeken láttuk. A 6. felismerendő növénytől kezdve lehet az általatok aznap készített jegyzőkönyvet is használni. A beadott megoldásokat fogom értékelni és összesítve értékelni. Napközben a jegyzetelés ajánlott, de nem kötelező. A jegyzőkönyveket nem fogom ellenőrizni. De hasznos, főként a növénynevek mellé beragasztott vagy berajzolt hajtásrészletekkel. A nap során bemutatható és a nap végén számonkért növények köre nem feltétlenül egyezik meg a beszámolólistákon szerepeltekkel, de a lehetőségekhez képest törekedni fogok rá.

 

A terepgyakorlaton való részvétel a teljesítés szükséges, de nem elégséges feltétele. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a csoporttal tart, de folyamatosan és látványosan nem figyel, nem biztos, hogy elfogadom a terepgyakorlati részvételét. Tény, hogy ilyen még nem volt, csak azért említem meg, hogy ne is legyen. A terepgyakorlaton a részvétel kötelező, arról hiányozni nem lehet, nagyon indokolt esetben, max. 1 nap hiányzást engedélyezhetnek a gyakorlatvezetők, de ezt előre kérni kell, megadása nem automatikus. Viszont ilyen esetben a napot pótolni kell valahogy, az előző években a kihagyott napról beadott jegyzőkönyv (ott levők információi alapján), valamint az adott napi fajlistából készített herbárium volt az előírás. Nem feltétlenül egyszerűbb, mint ott lenni.

 

Induláskor néhány percet várunk esetleges későkre, utána (ha én ott vagyok) akkor elindulunk, a többet késők jöjjenek utánunk – lassan haladunk. A visszaérkezés tömegközlekedéshez szintén időjárásfüggő, általában délután 2-3-4 óra körül szokott ez történni, előre ne is kérdezzétek. (Aki ötödikként kérdezi meg, hogy aznap mikor lesz vége a terepgyakorlatnak, a napi teljes fajkészletből beszámoltatom a nap végén.)

 

A terepgyakorlatra vonatkozó tájékoztatóban leírtakon kívül figyelembe veendők:

- Az öltözék legyen a várható időjáráshoz alkalmas.

- Ha az előrejelzés aznapra nem is jelez esőt, arra lehet számítani, hogy a növényzet vizes, ezt az öltözék megválasztásánál vegyétek figyelembe. Vonatkozik ez a lábbelire is, nem csak vízállónak kell lennie, hanem a talpának is csúszás-biztosnak.

- Kullancsos év van, a terepgyakorlat során és utána is fokozott ellenőrzés szükséges. Emellett mindenkinek ügyelnie kell a balesetek elkerülésére.

- A terepgyakorlat csak részben hasonlít egy kiránduláshoz, ezért kerülendő olyanok magatokkal hozása, ami a növénytanulástól figyelmet von el, pl. barát, barátnő, rokon, kutya, kerékpár.

 

Az egyes napokhoz tartozó információk:

 

Hűvösvölgy

 

Indulási hely a hűvösvölgyi BKK végállomás, ideje 9:15. Onnan északi irányba, a Hármashatár-hegyi repülőtér felé indulunk el a kék turistajelzésen. A tervezett útvonal: letölthetők a tervezett útvonalak kmz formátumban és az előző években látott fajok listái.

Hűvösvölgy útvonal       Hűvösvölgy fajlista

 

Budakalász

 

Indulási hely Budakalász HÉV állomás (ez a Békásmegyer utáni első állomás, ez már éppen nem BKK felségterület) ideje 8:50. Az útvonalon a HÉV-től a Duna felé fogunk elindulni. A Duna partján meleg, szélcsendes időben sok szúnyog lehet.

  Budakalász útvonal       Budakalász fajlista

 

Hárs-hegy

 

Indulási hely a hűvösvölgyi BKK végállomás, ideje 9:15. Onnan déli irányba fogunk indulni, érkezni a Budakeszi úton levő Szépjuhászné nevű helyhez fogunk.

Hárs-hegy útvonal       Hárs-hegy fajlista