Növényrendszertan 1 napos őszi terepgyakorlatok

Az időpontok: október 11. 12. és 13. – szerda, csütörtök és péntek.

 

Egyelőre az első napi programot tűzöm ki, a következő napi helyszínt és találkozási időpontot az első napon megbeszéljük.

 

A napi helyszínek az időjárástól függenek, valamint attól is, hogy az előző napokon milyen élőhelyeket, fajokat láttunk. Az első napi indulás helye és ideje ezen az oldalon kerül meghirdetésre, a keddit és szerdait is kiírom ide, de alapvetően az előző napon a terepen meghirdetem.

 

Az első napi indulás helye és ideje: Hűvösvölgyi BKK végállomás, 9:10.

A tervezett további helyszínek: második nap Normafa-Budakeszi, harmadik nap Gellért-hegy.

 

Általános információk, melyek mindegyik napra vonatkoznak:

 

A terepgyakorlaton való részvétel a teljesítés szükséges, de nem elégséges feltétele. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a csoporttal tart, de folyamatosan és látványosan nem figyel, nem biztos, hogy elfogadom a terepgyakorlati részvételét. Tény, hogy ilyen még nem volt, csak azért említem meg, hogy ne is legyen. A terepgyakorlaton a részvétel kötelező, arról hiányozni nem lehet, nagyon indokolt esetben, max. 1 nap hiányzást engedélyezhetnek a gyakorlatvezetők, de ezt előre kérni kell, megadása nem automatikus. Viszont ilyen esetben a napot pótolni kell valahogy, az előző években a kihagyott napról beadott jegyzőkönyv (ott levők információi alapján), valamint az adott napi fajlistából készített herbárium volt az előírás. Nem feltétlenül egyszerűbb, mint ott lenni.

 

Induláskor néhány percet várunk esetleges későkre, utána (ha én ott vagyok) akkor elindulunk, a többet késők jöjjenek utánunk – lassan haladunk. A visszaérkezés a tömegközlekedéshez szintén időjárásfüggő, általában délután 2-3-4 óra körül szokott ez történni, előre ne is kérdezzétek. (Aki ötödikként kérdezi meg, hogy aznap mikor lesz vége a terepgyakorlatnak, a teljes aznapi fajkészletből beszámoltatom a nap végén.)

 

A terepgyakorlatra vonatkozó tájékoztatóban leírtakon kívül figyelembe veendők:

- Az öltözék legyen a várható időjáráshoz alkalmas.

- Ha az előrejelzés aznapra nem is jelez esőt, arra lehet számítani, hogy a növényzet vizes, ezt az öltözék megválasztásánál vegyétek figyelembe. Vonatkozik ez a lábbelire is, nem csak vízállónak kell lennie, hanem a talpának is csúszás-biztosnak.

- Kullancsos év van, a terepgyakorlat során és utána is fokozott ellenőrzés szükséges. Emellett mindenkinek ügyelnie kell a balesetek elkerülésére.

- A terepgyakorlat csak részben hasonlít egy kiránduláshoz, ezért kerülendő olyanok magatokkal hozása, ami a növénytanulástól figyelmet von el, pl. barát, barátnő, rokon, kutya, kerékpár.

 

Hűvösvölgy

 

Indulási hely a hűvösvölgyi BKK végállomás. Onnan északi irányba, a Hármashatár-hegyi repülőtér felé indulunk el a kék turistajelzésen. A tervezett útvonal: A tervezett útvonalak kmz formátumban és az előző években látott fajok listái letölthetők.

 

Hűvösvölgy útvonal  Hűvösvölgy fajlista